08 Mart 2009

calvin ve hobbes

uğur gürsoy'un "fırat" kitabı çıktıktan sonra bir arkadaşım, "üç dört tane aldım, evin çeşitli yerlerine serpiştirdim... mutlaka al!" diye baskı yaptı. "yahu bende tüm uykusuz sayıları var, okudum ki hepsini" gibisinden (aslında saçma) bir düşünce yüzünden almayı falan düşünmüyordum kitabı. ama aldım tabii, iyi de yaptım. uğur gürsoy'un; yiğit özgür ve umut sarıkaya'nın farklı anlayışlar getirmesi gibi, mizah dünyasına tamamen farklı bir anlayış getirdiği kesin! onun tipleri, okkalı bir küfür yerine örneğin "aşkolsun!" gibi şeyler söyleyebiliyorlar. işlerinin arkasında yatan şey sadece bu değil tabii ama eski klişe işte: şeytan detayda gizlidir. neyse, seviyorum uğur gürsoy'un mizah anlayışını, bir anda perişan ruh hallerine bürünen tiplerini...

bir calvin (ve hobbes) yazısına başlarken neden anlattım bunu, çünkü fırat bana bazen calvin'i çağrıştırıyor. sakın, "fırat, çakma calvin'dir, araktır, hırt kırt" gibi bir düşüncem olduğu sanılmasın ama! bir çocuğu merkeze almakla başlayan ve bu durumdan kaynaklanan benzerlikler var sadece. ama bu benzerlikler, kendi çocukluğunu düşünsen bile ortaya çıkar zaten? işte fırat bana calvin'i çağrıştırdı ve kendime şaşırdım: bunca zaman adını bile anmamış olmama!

bill watterson'un yarattığı calvin, oyuncak kaplanı hobbes'dan başka sırdaşı olmayan hayal dünyası çarpıcı derecede geniş bir çocuk. bazen öyle laflar ediyor ki! sanırım çizerken tam anlamıyla ve tam bir başarıyla "çocuklaşan" bill amca, bazen kendini tutamıyor ve büründüğü calvin karakterine kendi sesini katıyor. bu durumu önceden kestirmiş olduğunu, karakterlere seçtiği isimler belli ediyor aslında. [calvin ve hobbes]



bill watterson, calvin ve hobbes'u yaklaşık on sene çizmiş.. oyuncakları, şunları bunları kısacası ticari hiç bir yansıması olsun istememiş. ülkemizde remzi kitabevi tarafından dört albümünü yayınladı: "kalvin ve hobs", "macera peşinde", "bilimsel gelişme gümledi" ve "yatağın altında ne var?"





kitap kapaklarına bakıp "yahu çocuk kitabı bu!" diyor insan ilk bakışta. tam öyle değil aslında çünkü tıpkı snoppy, dilbert zırt pırt gibi, gazetelerde yayınlanmış bunlar: kelli felli adamlar da okusunlar diye! yani baksana şu aşağıdaki şey çocuk için mi senin için mi? ne anlar çocuk bundan! zaten çocuk dediğin salak bir şey, abuk sabuk şeylerin peşinde koşan daha olmamış bir yaratık(!)




bağlantılar da olsun:
calvin ve hobbes (tüm karikatürler ve indirme bağlantısı)
calvin'in sanatsal kardanadamları
calvin ve hobbes (hayran sitesi)
ekşi sözlük

öylesine ek: aşağıdaki karikatürü (kesinlikle bill watterson tarafından çizilmemiştir) görüp de siniri bozulmayacak calvin hayranı yoktur. (ritalin çocukları ve kaynak)



öylesine ek 2:
bak: cédric veya cedric

1 yorum:

  1. super bi cizgi roman..yani okuyabildigim ve okurken de gulmekten yerlere yattigim tek cizgi roman..

    YanıtlaSil