20 Ekim 2009

machinarium

uzun zamandır beklediğim bir oyundu bu; çıkmış hatta ödül bile almış. flash tabanlı, az yer kaplayan bir oyun, machinarium; şahane bir görselliğe sahip ve keyifli bulmacalarla dolu bir adventure. şu, her şeyi fare ile yaptığın, bir şeyin işe yarayıp yaramadığını, o şeyi diğer şeylerin üzerine fare ile getirip, eğer diğer şeyde ya da o şeyde bir parlaklık oluyorsa çözüme ya da en azından ipucuna yaklaştığın oyunlardan...

10 kişilik (bebeği ve köpeği sayarsak 12 kişilik) bir ekip yaratmış bu oyunu. henüz oyunu bitirmedim, daha başlardayım ama beklediğimden çok daha güzel buldum.

çevreden bulduğun nesneleri ya da mekanizmaları bir mekandan diğer mekana geçebilmek için kullanıyorsun. bazen de karşına küçük ama zaman zaman çözümü zor bulmacalar çıkıyor. bir süre hiç bir şey yapmazsan bizimki sevgilisini düşünmeye başlıyor; demek ki oyunun amacı sevenleri kavuşturmak. kutsal bir görev yani... karşılaştığın kötü karakterler de zamanında robotumuza pislikler yapmış. taş atıp, direğin tepesinde sevgilisiyle muhabbet eden bu küçük robotu düşürmüşler örneğin. sonra da güç sahibi olmuşlar, kötülükten kötülüğe atlamışlar hayatları boyunca.

oyunu, machinarium.net adresinden inceleyebilir, demosunu indirebilir, 20 dolar karşılığı satın alabilir, sağını solunu kurcalayabilir, ben yapacağımı bilirim, oyunun ismi yeter bana deyip ne istersen onu yapabilirsin.

9 yorum:

  1. sanitarium vardı yaklaşık 8-9 yıl evvel. hem senaryo hem de oynanış biçimi çok benziyor. karakterler değil tabiki.

    YanıtlaSil
  2. evet renkler, atmosfer sanitarium'u çağrıştırıyor ama kesinlikle sanitarium çok daha ciddi, hasta, karanlık ve delice bir oyundu; bu oldukça sempatik, mizah dolu...

    YanıtlaSil
  3. XP versiyonunu geçenlerde bulmuştum o oyunun. İndiğinde yeniden başlayacağım. Tek hatırladığım bir haçla teller aracılığıyla ağaca elektrik verme sahnesi ve başlangıçta havluyla kayılan bölüm.

    Ama bu oyunu da merak ettim. Demoyu görüp çaresine bakacağım :)

    YanıtlaSil
  4. Oyun enfes gözüküyor. Sen olmasan zaten oyun oynamam ben. World of goo da çok güzeldi. Neyse oyunun adı bana yeter. =)

    YanıtlaSil
  5. ben de tam bilge kaan'a hitaben buzcevheri'ndeki sanitarium yazısından
    bahsetmek üzereydim:)
    ama oraya yorum olarak bıraktığım rapid bağlantısı ölmüş ne yazık. bir şekilde bulunur elbette...

    YanıtlaSil
  6. harika grafikler, atmosfere süper uyan müzik... çok merak ettim. hemen deniyorum, teşekküler

    YanıtlaSil
  7. Bugün epey oynadım. En son senin yukarıya koyduğun resimdeki çiçekli asansörde kaldım. Artık yarına devam. Ha bu arada bir ara yemeğe gitmiştim, bizim mecho hayaller kurmaya başlamış, sevgilisiyle yağ tankında cilveleşiyorlardı. =) Çok nutella bir oyun olmuş cidden.

    YanıtlaSil
  8. Ben bitirdim oyunu çok kısaymış. Ama eğlenceliydi baya.Bulmacaları zor geldi sadece. 10 yaşındaki yeğenim çözdü onları da. =)

    YanıtlaSil
  9. Çook şahane görünüyor bulayım da oynayayım hemmen, hem guitar hero'ya da bir ara vermiş olurum :p

    YanıtlaSil