13 Şubat 2008

jack torrance - dull boy

dünya kültür tarihine küçük ama önemli bir katkıda bulunduğum için ne kadar övünsem azdır. stanley kubrick'in 1980 yapımı "the shining" filminde jack nicholson'ın, hayatından bir kesiti canlandırdığı efsanevi kişilik jack torrance'e ait bu eseri gün ışığına çıkarmak gerekiyordu elbette...
oldukça hacimli bir yapıt olsa da kolay okunuyor. hemen hemen tüm büyük sanatçılar gibi jack torrance de "bozuk" psikolojiye sahip bir kişilik. onu anlamak, ya da en azından ona biraz olsun yaklaşabilmek oldukça güç: jack'in düşüncesine göre, eşi ve iki çocuğu (danny ve danny'nin ağzında yaşayan tony) onun potansiyelini çıkarmasına her zaman engel oluyorlar. ama o, tüm sıkıcı işlere ve mutsuzluk kaynağı ailesine rağmen bu dev eseri üzerinde çalışmaktan geri kalmıyor.
kitabın türkçeye çevrilmesini de isterdim doğrusu, ancak şiirsel dilini ve istikrarlı düzenini, ruhuna uygun çevirmenin güçlüğü de yadsınamaz.
kitap, pdf formatında...

3 yorum:

  1. Bu arada kitabı açamadım:))

    Tıkladığında ''The file could not be found. Please check the download link'' uyarısı veriyor

    YanıtlaSil
  2. uzun süredir indirilmediği için (ki hiç şaşırtıcı bir durumdeğil bu) rapidshare silmiş demek ki dosyayı. bağlantıyı güncelledim; şu anda rahatlıkla "okunabilir" :)
    bu arada biraz önce tesadüfen, gerçekten de böyle bir kitabın yayınlandığını gördüm; utanmazlar bir de satışa çıkarmışlar:) [hoşuma gitti; fikrimi(!) çalmışlar diye ortalığa mı çıksam :) ]
    [ http://www.blurb.com/bookstore/detail/515476
    ]

    YanıtlaSil
  3. hocam ne desen az yaaaaa:)))
    Çalınarak harcanan fikirler arasında tarihe geçti desem:)))Biz Türküz hızlı düşünürüz ama icraat ecnebiden...

    Çok eğlendim,Bir solukta okudum koca kitabı!:) bence Türkçe çevirisine kafa patlatalım biraz:))

    Sevgiler...

    YanıtlaSil