05 Kasım 2008

brian despain ve robotlar

brian despain balıklar, kurukafalar ve robotlar denilince akla gelen ilk isim. (yuh, ne kadar desteksiz attım!) öyle değilse de bunlara takmış olduğu kesin. robot takıntısını sevdim ama. resimlerindeki tarza sahip robotlar bende şu düşünceyi uyandırıyor. şu: 2008 yılındayız ve hala, yıllar öncesinde hayali kurulan uzay - bilim kurgu çağında değiliz. sanki bu robotlar, robotlar aleminin eski amerikan arabaları, modası geçmiş klasikleri... bu garip bir yanılsama çünkü ortalıkta kıyaslama yapılabilecek "son model" bir robot falan yok.(*) baksana şunlara hepsi paslanmak üzereler sanki?
robot denilince akla ilk önce star wars filmlerinin iki ünlü robotu , r2-d2(**) ve c-3po geliyordur ama benim aklıma marvin de geliyor ve elbette filmindeki görüntüsü değil, kitaplardan kaynaklanan belirsiz bir şey yine de sanırım buradaki çizimler ona sanki daha yakın?
odtü robot topluluğu, robot kelimesinin kökenini robot nedir? başlıklı yazı ile etraflıca anlatmış. hemen başlarda bulunan tanımı görsellerin hemen altına alıntıladım; böylece, benim gibi, konuyu merak ettiğin halde yazının hepsini okumakla alakalı üşenme hücrelerini çalıştırmana gerek kalmayacak.





















robot teknolojisi, ismini çek oyun yazarı karel capek’ in , "rossum' un evrensel robotları (1921)" oyununa borçludur. yazar, angarya-zorunlu iş anlamındaki "robata" kelimesi ile işçi anlamına gelen "robotnik" kelimelerini birleştirerek, “robotic” kelimesini türetmiştir.
isaac asimov, ise yazdığı bilim-kurgu romanlarla “robot” fikrinin öncülüğünü yapmıştır. yazarın kitaplarında belirttiği üç kanun "asimov kuralları" olarak bilinmektedir.
1. bir robot insana zarar vermez ve bir insanın zarar görmesine izin vermez.
2. bir robot birinci kanuna aykırı olmadığ sürece insanlar tarafından verilen tüm emirlere itaat eder.
3. bir robot birinci ve ikinci kanuna aykırı bir durum olmadığı sürece kendi varlığını korur.

(*)gündelik yaşamı kastediyorum yoksa teknoloji fuarlarındaki dış kaplaması parıldayan ama parkinsonlu gibi (?) hareket eden hantal robotları hiç "adam" yerine koymak istemiyorum.

(**) r2d2'nun sefalet dönemi, alkol bağımlılığı ve oyunculuk kariyeriyle ilgili beneath the dome isimli üç bölümden oluşan bir belgesel vardır. şöyle oluyor: bir, iki ve üç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder