26 Nisan 2010

insanlarla iletişim

hawking amca, dünya dışında yaşam olduğundan kesinlikle emin olduğunu söylemiş. dünyanın en zeki adamlarından biri, söylediklerini ciddiye almamak zor: "100 milyar galaksi var, her birinde de 100 milyonlarca yıldız, mutlaka birçok gezegende yaşam şartları oluşmuştur." hey, bak bu açıdan hiç düşünmemiştim, diyen olmamıştır, zaten bilinen bir çıkarımdır bu. bir de uyarıda bulunmuş stephen hawking: "uzaylı uygarlıkların dünya'yı keşfi, kristof kolomb'un amerika kıtasını keşfinden farklı olmaz. kaynaklar yağmalanır, bizim durumumuz da şimdi yerli amerikalıların durumuna benzer."
bu durumda net olan üç "tür" var: uzaylılar, biz ve yerli amerikalılar. uzaylıların ve yerli amerikalıların kanıtlanmış bir istilası, kitlesel cinayetleri ve buna benzer kötülükleri bulunmuyor. bu durumda, en tehlikeli ve sakınılması gereken "tür", hawking'in "biz" dediği grup. yerli amerikalılar için olan oldu ama uzaylıları uyarmak gerek bence:
"100 trilyon galaksinin ve bu galaksilerde milyonlarca yıldızın bulunduğu evrende, bir tek sizin gezegeninizde zeki canlılar bulunduğuna inanmanız biraz saflık belli ki! gezegeninizdeki çok zeki fizikçileri falan dikkatli dinleyin, başka yerlerde de zeki canlılar var ve dikkat: onlar çok tehlikeli olabilirler sizin için! evet belki şu anda zamanda ve mekanda atlama yapabilcek ya da galaksiler arası yolculuk yapabilecek bir teknolojileri yoktur ama bir gün başaracaklar ve gezegeninizi bulduklarında iliğinizi kemiğinizi sömürecekler!"
hawking'in "iletişim kurmayın, konuşmayın, duymazdan gelin, kafanızı diğer tarafa çevirin..." gibi uyarıları, sanırım sana bana değil, hükümetlere, uzay araştırmaları yapan, çok uzaklara sinyaller göndermeye çalışan, karışık kaset doldurup uzaya fırlatan kurum ve kuruluşlara yönelik. yani, gezegene zaten gelmiş uzaylılardan bahsetmiyor, kendi gezegeninde takılan uzaylıyı bilip bilmeden dürtmeyelim, tepemize biner, amerikan yerlilerine çevirirler bizi, üzerimizden otoban geçirirler, gibi şeyler söylüyor. dediğim gibi, çok da yeni, ilginç, garip bir şey söylemiyor aslında; yıllardır konuyla ilgilenen insanlar tarafından defalarca dile getirilen şeyler... ama konuyla ilgilenenler genellikle uçuk tiplerdir ya da öyle görülürler, işte dünyaca ünlü bir fizikçi söyleyince gazetelere haber oluyor, daha bir ciddi duruyor.
elbette ciddiye alınması gereken şeyler hawking'in söyledikleri. baksana şu duruma: "abd ulusal havacılık ve uzay dairesi (nasa), muhtemel uzaylılara barış mesajı vermek amacıyla 2 sene önce uzaya yayın yaparak beatles grubunun "across the univers" şarkısını dinletmişti. şarkı 2439 yılında polaris bölgesine ulaşacak." (ntvmsnbc). polaris bölgesindeki bir gezegende şarkıyı duyan akıllı canlı, büyük olasılıkla hemen yanındakine şöyle diyecek:
"yuh! yıl olmuş 2440 hala kurtulamadık be şu pestenkerani gruptan! tüm lazer silahlarını kızartmaya ayarlayın ve yok edin şu gezegeni viracocha aşkına!"

haber: ntvmsnbc ve radikal
görsel: alien tourist - madart84

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder