23 Nisan 2010

karıncalanma

öncelikle şu karınca hayvanına çalışkan denmesinden hoşlanmadığımı belirtmek isterim. belirteyim: karınca hayvanına çalışkan denmesinden hoşlanmıyorum. ayrıca, bu muhteremler söz konusu olduğunda, koloni, kraliçe, işçi, asker, toplayıcı, mimar gibi şeyler söylenmesinden de hoşlanmıyorum. şimdi kalkıp dünya karınca severler derneğinde oyun oynayanlar iskambil kağıtlarını fırlatıp bulaşırlar, "neden hoşlanmıyorsun ulan?" diye, hemen onu da söyleyim: çünkü tüm bu kavramlar yakıştırma, sadece azıcık anlayalım diye; kendimizi kandırmayalım. bilemiyoruz, "bunlar da böyleler işte" deyip geçmeyi de beceremiyoruz. biz. insanlık abi olarak. hoşlanmasam da benim de elim mahkum o kavramları kullanmaya ama. yoksa, iletişim kurmak zorlaşacak. neyse, başladığım yere döndüm, adamlar oyunlarına devam etsin ben de bir fevri çıkış yapmış olayım. peki.
karıncalarla ilgili beni etkileyen ilk şey, bir belgeseldendi galiba ama neydi hiç hatırlamıyorum, bir karınca yuvasının aslında tek bir hayvan gibi düşünülmesi gerektiği bilgisiydi. evet, dedim, aklıma yatmıştı, benim parça bütün anlayışım ve algılamam sınırlı olabilir, öyledir de elbette. ve bu çok heyecan verici bir şey, bedeni parçalara ayrılmış tek bir hayvan!
yine bir belgeselde (onun da ismini hatırlamıyorum) mevsim değişikliğiyle beraber amazon nehrinde suların yükselmesiyle, bir karınca yuvasının taşınmasını izlemiştim. evet mantıklı, sular yükselecekse, biraz yukarı taşıyalım yuvayı, bunda garip bir şey yok. garip olan, tüm karıncaların nehri geçme çabasıydı. kraliçe karıncayı, karıncaların oluşturduğu bir sal ile, evet aynen öyle, suyun üzerinden geçirdiler. binlerce karıncanın suya kapılıp gitmesine neden olan bu çaba başarılı oldu, karınca salı karşı kıyıya geçti. evet, dedim, daha sonra, bir hayvan (karınca yuvası) karşı kıyıya geçti, gayet açık!
üçüncü şey, yani karıncalarla ilgili olarak beni etkileyen üçüncü şey, arjantin karıncalarının (linepithema humile) kolonisi oldu. bu koloni, tek bir koloni, antartika haricinde (eh, mantıklı!) tüm gezegene yayılmış durumda. (bbc'nin haberi ve avrupa istilası ile ilgili radikal haberi ) küçükler, ortalıkta dolaşıyorlar ama görmüyoruz diye hafife almayalım, büyük başarı ya da bi' şey, neyse...


(devamını youtube üzerinden...)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder