25 Nisan 2009

iki dakika süren bir an

bir adaya düşecek olsam(*) yanıma almak isteyeceğim üç süper yetenekten biri de "zamanı durdurma"dır.(**) "adada zamanı durdurup ne yapacaksın?" diye soracak olursan sana bir dolu cevap verebilirim. örneğin, gemi gördün ufukta. hemen zamanı durdurursun böylece en uygun yere en uygun yardım ateşini yakabilirsin. ya da bir yırtıcı çıktı aniden karşına, çat diye (evet çat) zamanı durdurursun, tehlikeyi atlatırsın. falan filan, mutlaka işe yarar, süper gücün olsun da adada olsun!

"zamanı durdurmak mümkün mü?" sorusunun "evet tabii, sadece yeterli teknolojimiz yok, gelecekte insanlık zamanı da durdurmayı başaracaktır" gibi bir cevabı olsun isterdim doğrusu. ama olanaksız çünkü zaman hareket eden "bir şey" değil. şeylerin, bir yerden bir yere hareketini anlamlandırmak için götümüzden uydurduğumuz bir kavram. zaman için kuantum fiziği ne diyor bilmiyorum, bilmeye çalışsam da kafam almıyor! ama "durmuş zaman içinde zaman harcama" eminim kuantum fiziğinden anlayan insanlara da saçma geliyordur. adam berg kişisinin philips için çektiği reklam filminde olduğu gibi: zaman'dan arındırılmış mekanda iki dakika geziniyor kamera. ama şöyle de düşünebiliriz miyiz acaba: kamera "bir an" tüm mekanı dolaştı ve çektiği görüntü iki dakikaya yayıldığında sanki herşeyi duruyormuş gibi algıladık? yani demek istiyorum ki, ne bileyim belki ışık hızıyla hareket (ve kayıt) edebilen bir kamera bir anda orada burada gezindi? çok saçma değil mi? öyle bir kameranın saniyede çektiği görüntü sayısını düşünmek bile zor yahu!

fps denilen şey, saniye başına görüntü sayısı demek. normal bir sinema filmi, televizyon görüntüleri 20 ile 30 fps arasında, zira insan algılamasına uygun değerler onlar. philips videosundan önce, saniyede 1000 (bin) kare görüntü çekebilen özel bir kamerayla kaydedilmiş aşağıdaki videoya dikkatleri sündürmek istiyorum. vimeo adresinde, "etkisini daha iyi görmek için filmi indirip izleyin" deniyor. iki bağlantı vermişler, yaklaşık 90 mb boyutlu versiyonu yanında, 3,7 gb (doğru yazdım, gb) boyutlu başka bir versiyonu daha var.(***)


-
saniyede aldığı kare sayısı arttıkça görüntü yavaşladığına göre**** çok yüksek (artık kaç oluyorsa) bir değerle kayıt yapabilen "fantastik" bir kamera bize "donmuş" zaman görüntüsü verecektir diye düşünüyorum. bir yandan da, "o fantastik kameraya, (eğer ki kamera hareket etmiyorsa) yıllardır fotoğraf makinesi diyorlar" gibisinden bir cümle kafamı karıştırıyor.

bu bilgiler ne işe yarar sorusu da önemli tabii... şu işe yarar: bir gün bir süper kahraman (karakter, neyse) olmak yolunda çalışmalar yapmaya başlarsan ve "hımm, zamanı durdurayım ben" gibisinden bir branşlaşma derdine düşersen, boşu boşuna zaman'la uğraşma. yapman gereken tek şey, algılama eşiğinden hızlı hareket etme yeteneğini(!) geliştirmek. tabii öyle kıçı yanmış sinek gibi anlamsızcasına değil, amaçlarına uygun hareketler yapabilmen ve bu arada çok (ama çoook) hızlı düşünebilmen gerekecek.

muhteşem olduğunu düşündüğüm asıl video, philips "carousel" televizyonları için çekilmiş.***** 21:9 ölçülerindeki bu tv güzel mi, güzel. bana durduk yere reklamlarını yaptırtıyorlar mı, bal gibi de yaptırtıyorlar. böyle filmler hazırlasınlar siyasi partilerin bile propagandalarına alet olur muyum; yok artık!



görsel: hiç bilmiyorum ki nerden?

* dünya tarihinde adaya düşmeden önce "üç şey" almış biri var mıdır acaba? adaya düşebilmek için bir ulaşım aracında bulunmak şart belli ki ve yine belli ki uzun bir yolculuğa çıkmış olmak da şart. gemi ya da uçak personeli olmadığını düşünürsek, yanına "yok şu lazım olur, yok aman bunsuz yola çıkmam" diye en azından birkaç şey alır her insan ama acaba "adaya düşersem hadi?" deyip de iki üç şey de ona göre almış biri var mıdır acaba? hadi var diyelim, bunun bana, sana bir yararı var mı? gerçekten çok boş bir merak bu ama yazmış bulundum...
**diğer ikisi "kısa süre sonra olacak şeyleri hissetmek" ve "görünmez olmak". çok sinsice şeyler istiyorum evet...
*** 90mb olan versiyonu vlc player ile açılıyor, kocabaş olanı indirmedim ama uzantısı (.mov), muhtemelen quicktime ya da gom player ile izlenebilir? bir şey indirmediğim ve "boş kalma çalış köpek!" psikolojisiyle internet hattıma eziyet etmeyi düşündüğüm bir gün indirir ve sonucu yazarım buralara bir yere...
****ki geçen yüzyılın (1900'ler) başında çekilmiş filmlerde insanların "hızlı" gibi hareket etmesi de saniye başına kare miktarıyla ilgilidir
***** cinema.philips.com (fare aracılığıyla, görüntü üzerinden, sahneleri daha kontrollü inceleyebilirsin)

Share/Save/Bookmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder