14 Aralık 2009

ortamektep II. sınıf tarih soruları

"türkiye cümhuriyeti maarif vekaleti" tarafından 1935 yılında bastırılan "ortamektep 2. sınıf tarih soruları - 2" isimli kitapta toplam 60 soru bulunuyor.
"bu soruları aynen veya cevapları ile birlikte basmak, bu soruları esas tutarak cevaplar, cevap plânları, veya hulâsa halinde metinler tertip ve neşretmek hakkı 8 mayıs 1326 tarihli telif hakkı kanunu mucibince maarif vekâletine aittir." yazıyor kapağında.
74 yıl öncesinin bu uyarısına rağmen, komik ya da garip diye düşündüğümden değil, neredeyse rastgele seçtiğim bazı sorular şöyle:
soru 1: "tarih neye derler? anlatınız. tarihten önceki zamanlar hangileridir? tarih zamanları hangileridir? ortakurunun başlangıcı ve sonu nedir?" (ortakuru ne demek acaba; ortaçağ mı?)
soru 2: "garbi roma imparatorluğunun yıkılmasını hazırlayan sebepler nelerdir? devlet hayatında ökonomi ve ahlâk bozukluklarının yıkıcı rolünü bu hadisede tebarüz ettiriniz?"
soru 25: "islâmların istilasından önce iberik yarımadasında yaşıyanlar kimlerdi? islâmlar ilk defa buraya ne vakit ve kimin kumandasında geçtiler? tarık ve ordusunu teşkil eden berberler hakkında bildiklerinizi söyleyiniz."
soru 49: "anadoluda selçuk nüfuzunun zayıflaması ile kurulan müstakil türk beyliklerinin siyasal varlıkları hakkında bildiklerinizi söyleyiniz."
çoğu derste başarılı olmadığım gibi, tarih dersinde de başarılı değildim, o yüzden pek emin değilim ama sanki orta okul için biraz zorluymuş sorular?
kitabın tamamını (pdf formatında)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder