07 Ağustos 2007

big lebowski

öncelikle beyaz rus kokteylinin tarifi:

kokteyl: white russian (beyaz rus)
kategori: vodka
malzeme:
1.5cl. votka
1cl. kahlua
4.5cl süt

tarif: shaker'da buzla birlikte bütün malzemeleri çalkalayın.old-fasioned bardağına süzün, bu içki shot olarak da içilebilir.

şimdi bunu bir kenara bırakmak gerek; iyi pilav yapan herkesin bileceği gibi; ölçülerin hiç bir önemi yoktur: önemli olan ruh!... bakmana bile gerek yok, sadece bardağa neleri koyacağını bilmen yeter...

big lebowski filminin "bir bardak neskafe" ile çok doğrudan bir ilgisi yok; bu sadece zamanda bir çatlaklık meselesi...

coen kardeşlerin bu kolay hazmedilir (kimde nasıl bir sindirim sistemi var bilemem, sadece genelleme yapıyorum) ama zor unutulur filminin türkçe dublaj vcd versiyonu bile bir yerlerde saklanır, arada sıra izlenmek istenir. (yani bu bir fanatiklik değil; "aaahbap" kelimesi bu versiyonda walter'dan da lebowski'den de muhteşem geliyor...tüm o "fuck"ların "kahrolası" olması bile kulağa ve bey'ne itici gelmiyor... evet genel olarak nereden baksan kötü bir dublaj ama walter ve lebowski'yi seslendirenler "big lebowski" evreninde çok hoş bir kapı açmışlar...)

ben bu filmi izlememiş biri olsam ve bu yazıyı okusam, "insanlar iki film izlerler, bir varoluş kartviziti çıkarırlar, ne fena" der miydim? bunu bilemem, ilginç bir fantezi ama bu filmi seven deli gibi sever ve sevmemiş olan zaten hatırlamaz bile...

dublajı bir kenara atın işte muhabbet:

dude: hey, man, if my fucking ex-wife asked me to take care of her fucking dog while she and her boyfriend went to honolulu, i'd tell her to go fuck herself. why can't she board it?
walter: first of all, dude, you don't have an ex, secondly, it's a fucking show dog with fucking papers. you can't board it. it gets upset, its hair falls out.


****
bunny: i'll suck your cock for a thousand dollars.
brandt: ha-ha-ha-ha! wonderful woman. very free-spirited. we're all very fond of her.
bunny: brandt can't watch though. or he has to pay a hundred.
brandt: ha-ha-ha-ha-ha! that's marvelous.
dude : i'm just gonna find a cash machine.

****
walter: life does not stop and start at your convenience, you miserable piece of shit.
donny: what's wrong with walter, dude?
***
walter: look, larry... have you ever heard of vietnam?
dude: oh, for christ's sake, walter!
walter: you're going to enter a world of pain, son. we know that this is your homework
***
walter: eight-year-olds, dude.
:)






(henüz türkiyede dvd versiyonu çıkmadı)

1 yorum:

  1. Bu tarihte White russian'ın en önemli malzemesi olan krema eksik. Bu çok önemli bir noktadı. Kremalı rus ve kremalı rus arasındaki fark o kadar üzücüdür ki Kahlua'nın ihtişamı bile durumu kurtaramaz.

    YanıtlaSil