23 Ağustos 2007

allegro non troppo


bu gün kendimi çok garip hissettim; aslında mutlu oldum ama bir şeylere de gıcığım...
yıllar önce (15 yıldan fazladır her halde) trt2 kanalında bir cumartesi akşamı walt disney'in fantasia'sını andıran bir film izlemiş hatta filmi video kasete de kaydetmiştim. bir animatör, tamamı yaşlı kadınlardan oluşan bir orkestra ve bir şef vardı filmde. orkestra eserleri çalarken, animatör de müziği tamamen dikkate alarak kısa animasyonlar ortaya koyuyordu.
filmi defalarca izlemiştim ve elbette bir vhs kaset ne kadar dayanırsa dayanmıştı. film izleniyordu izlenmesine ama en sevdiğim bölümde bozulmalar vardı. video kaset bozulmalarını bilen bilir; izlediğin şeyin içine eder.
sibelius'un "valse triste"si eşliğinde yalnız bir kedinin anlatıldığı bu bölümü heralde on yıl falan sonra ilk defa bu gün tekrar izledim.
tabii yıllar sonra filmden önce film hakkında konuşulanlardan (filmi tanıtmışlardı) aklımda çok az şey kalmıştı; bunun bir italyan yapımı olduğu, fantasia'ya eleştirel (?) bir göndermede bulunduğu, bolero ve valse triste...
google arama kısmına "italian fantasia animation" yazdım sadece... böylece moria.co.nz ve boingboing.net adreslerinden film hakkında tüm bilgiye ulaşmış oldum. akabinde youtube'da bir arama sonucu bu filmin üç animasyonuna ulaştım ki üçü de seçilmiş gibi; filmde en beğendiklerim ve elbette "valse triste"
bu durumda mutlu olmam gerekiyor. evet mutlu oldum, iki üç kez arka arkaya seyrettim hatta.
ama gıcık da oldum çünkü o vhs kaset hala duruyor ve ona artık ihtiyacım kalmadı. istediğim zaman en azından dvd olmadı divx formatına ulaşabilirim; gayet net!
galiba neden dolayı gıcık oldum henüz tam açık değil.
"allegro non troppo" filmin adı. bruno bozzetto, 1977 yılında gerçekleştirmiş bu filmi. bildiğim kadarıyla fantasia'nın klasik müzikle uyumlu animasyon fikrine rağmen ortaya çok daha dişe dokunur bir şey çıkarılabilir düşüncesindeymiş. eh, sadece çocukları düşünmemiş heralde? gerçi fantasia 1940 yapımı; zamanına göre muhteşem bir "eser".
aşağıda bu filmden iki animasyon var. ilki valse triste; sibelius'un. oldukça hüzünlü bir kısa animasyon. (filmde animasyon bittiğinde, tüm orkestra teyzeleri hüngür hüngür ağlıyorlar)

ikinci kısa animasyon, dvorak'ın slovak dansı. bu müziği ne zaman duysam aklıma gelir bu animasyon.


Nik The Greek - Allegro non Troppo - Valse... paylaşan: n-t-g



1 yorum:

  1. hehe bu kediyi bende tanıyor muşum bir yerden. videoyu izleyince birşeyler hatırladım.
    evet kaset bozulması ve yeni haliyle cd takılmasından daha fazla gıcık eden birşey olamaz herhalde insanı.
    bi de blogger kullanımınıza da bayıldım. selamlar.

    YanıtlaSil