03 Nisan 2008

gökdelen inşaatında öğle yemeği



bu ünlü fotoğrafı mutlaka bir yerlerde görmüşsündür. orjinal ismi "lunchtime atop a skyscraper", 1932 yılından, charles c. ebbets isimli kişinin işiymiş. new york, "rockefeller center" binasının inşaatı sırasında çekilmiş.

karışık duygularla dolu bir deprem deneyiminden beri (karışık çünkü deprem olduğunu değil sekizinci katında bulunduğum apartmanın yıkıldığını zannetmiştim ilk etapta; deprem olduğunu anladığımda içim rahatlamıştı) işte o günden beri bende "yüksekte emniyette olmadığını düşünme" gibi bir zaafiyet var. yüksekte bulunmayı seviyorum; bulutlara yukardan bakma fırsatım olduğunda bu çok hoşuma gidiyor ama içinde bulunduğum şey (ya da bina) her an "dağılabilir" korkusu beni allak bullak ediyor.

fotoğraf ve fotoğraftaki karakterlerin rahatlığı işte bu nedenle çok hoşuma gidiyor. yüksek yerlerde kendilerini rahatsız hissetmeyen tüm insanlara karşı ezikçe bir hayranlık duygusu besliyorum. besle besle nereye kadar; bir gün o duyguyu kapı önüne koymak gerekecek ama!

işte bu fotoğrafla ilgili bazı saygı duruşları:

























güncelleme (16022009) :

(kei acedera)

güncelleme (17032009) :

volkswagen

güncelleme (150110):

selçuk erdem

güncelleme (061010) :

lunchtime
zero-lives

lunchf212
drewbeam.com

güncelleme (211010) :

a12
2photo.ru

güncelleme (140211) :
Ron Francis
ron francis

daniela volpari
daniela volpari


anna rusakova
anna rusakova

5 yorum:

  1. Bu versiyonlarını görmemiştim. Hollywood versiyonu en ünlüsü herhalde?

    www.buzcevheri.com

    YanıtlaSil
  2. hakikaten güzelmiş, derlediğin için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Hiç şüphesiz bu fotoğrafın hayatımda gördüğüm en mükemmel fotoğraf olduğunu söyleyebilirim.

    YanıtlaSil
  4. Benim deprem deneyimimde aynı duygularla gerçekleşmişti...Oturduğum daire apartmanın teras dairesiydi ve bina mahallenin en eski binasıydı!Hatırladıkça çok gülerim kendime,şimdi daha komik gelmeye başladı,yanlız değilmişim:)

    Resimlerden ise -fanatik bir Simpson hayranı olduğum içim galiba- Simpsonların olduğunu versiyonu görmüş ve çok hoşlanmıştım:) tekrar görmek hoş oldu...

    YanıtlaSil
  5. fotoğraf gerçekten güzel ama bir inşaat mühendisi olarak insan düşünmeden edemiyor o yükseklikte değil oturup yemek yemek veya sigara yakmak, ayakta durmak bile çok zordur. Bu tip yapıların inşaatında görev aldığım için çok net biliyorum ki o yükseklikte çok güçlü rüzgarlar esmekte. ayrıca bu fotoğrafın çekildiği tarihteki mercek teknolojisi arkadaki new york görüntüsünün işçilerle aynı netlikte olmasına da olanak vermiyordu diye düşünüyorum. Ama yinede sanırım bunca yılda fotoğrafın sahte olduğunu kanıtlayabilmiş biri çıkmamış bu yüzden tüm bu sorulara rağmen gerçekten fotoğrafa hakkını vermek lazım...

    YanıtlaSil