19 Nisan 2008

tekkon kinkreet ( tekon kinkurîto)

bir yerde bu filmin fragmanını ya da tanıtım yazısını gördüm. nerde gördüm acaba? internet dünyasının silik anıları; ne saçma, arkadaşın torbagül'ü görürsün, yanından bir f-16 geçer, daha sonra "yahu ben torbagül'ü ne zaman görmüştüm, nerde görmüştüm?" diye kendini sorguya çektiğinde, "f-16 geçmişti ya yanından bee!" dersin, sahneyi canlandırırsın. internet işte, ruhsuz ve karaktersiz; ne diyeceksin? tam o sırada winamp kilitlenmişti ya, hah işte o gün... her neyse, ben de buldum filmi, izledim ve çok sevdim.

tekkon kinkreet (ya da black and white ya da tekon kinkurîto), animatrix projesinde "beyond" isimli animasyonda çalışmış olan michael arias tarafından yönetilmiş ve kendisi japon olmadığından dolayı japon anime sanatında bir ilke de imza atmış. (bu ilk'e imza atmak lafını unutmayım daha sonra değiştireyim, sinir bozucu bir laf)

film bildik "çizgi film" gibi görünse de oldukça yüksek oranda 3d teknolojisinden yararlanmış. bunu en iyi "binalar" söz konusu olduğunda ayırt edebilirsin. güzel güzel boyanmış olabilirler ama onlar kutu işte; dikkatli bak hissedeceksin... kötü mü olmuş; yok yahu neden kötü olsun, görüntüler çarpıcı, muhteşem, olağanüstü... ama işte, görüntüler muhteşem de, öykü o kadar da değil... belki de ben "anime" kültürünü bilmediğim için saçmalıyorum? yine de kimsenin öykünün de görüntüler kadar güzel olduğunu söyleyeceğine inanmıyorum. (görüntüler muhteşem demiş miydim?)

iki kardeş bana grave of the fireflies'ı hatırlattı: ikinci dünya savaşında ailesini kaybeden iki kardeşten özellikle küçük olanı (çocuk işte, cehennemde bile oynayacak bir şey bulur) bu filmdeki "beyaz" ile paralellik gösteriyor. bir de, "black"in (büyük kardeşin) metroda, bitmiş tükenmiş hali düpedüz grave of the fireflies'a gönderme gibi geldi bana.

eski maya uygarlıklarından kalan bir belgede şöyle yazar : "güzel animasyonlarda ya görüntüler ya da öykü çok iyidir; ikisinin de çok iyi olduğu animasyonlar ise tadından yenmez". steamboy örneğin; olağanüstü bir görsellik sunar ama hikaye çok zayıftır.

o kadar da kötü değil öykü, belki de önce (varsa) çizgi romanını okumak gerekiyor? Treasure City hakkında, "kedi"ler hakkında, polis-yakuza-çocuklar arasındaki bağlantılar konusunda bir çok boş alan var; ben filmle dolduramadım belki de benim yetersizliğim?

filmin müzikleri de gayet güzel bu arada, ne de olsa plaid yapmış... aslında bu film ile coşmuş değiller; yani filmin müzikleri güzel tamam ama plaid'i bu filmin müzkleri ile tanımlamamak gerek.
























4 yorum:

  1. Abi son zamanlarda izlediğim en iyi animasyon "Persopolis"di. Anime değil fakat eklemekte fayda görüyorum. Hee bir de "Ghost in the Shell" güzel animedir. Konusu da iyidir. Matrix'e ilham kaynağı olduğu söylentileri yaygındır. Güzel bir şey animasyon.

    YanıtlaSil
  2. "Tekkon Kinkreet" elimde vardı da izlenme sırası gelmemişti. Bu yazı üzerine bu gece kesin o izlenir. "Steamboy" u da hiç sıkılmadan izlediğimi hatırlıyorum.
    Ama Miyazaki manyaklarındanım Ama üstadın bu denli popüler olmasına ve filmlerini ucube diye nitelendirebileceğim insanların dahi duymasına uyuz oluyorum. Sevdiğim şeyi herkesle paylaşmaktan nefret ediyorum. =)



    www.buzcevheri.com

    YanıtlaSil
  3. @cevval portakal: "manga" , "anime" takip etmiyorum, anlamam diyorum ama sen de sanırım pek yakından takip eden biri değilsin? (çünkü ghost in the shell ve persepolis epey eski sanırım) yine de güzel şey animasyon evet:)

    @buzcevheri: steamboy'u ağzım açık izlemiştim ama öyküsü gerçekten de pek zayıftı.. oysa sanayileşme, makinalaşma vs konularında çok daha vurucu olabilirdi?

    YanıtlaSil
  4. bende ilk
    burada
    görüp arka planlara bayılmıştım, sonra da buradaki röportajı gördüm belki ilginizi çeker,
    kitabı almak için yaptığım taramalarda da sadece japonca amazon sitesinde bulabildim

    YanıtlaSil